De ontwikkeling in de DSM reflecteert het empirisch onderzoek in de psychopathologie en daar ligt een interessante vergelijking met niemand minder dan Sigmund Freud vindt prof. dr. Jan Derksen.

Lodi Hennink schrijft dat vooral kwetsbare ouderen die nog thuis wonen te maken hebben met een overkill aan zorgverleners.

Lees in het artikel "Het meditatieve gesprek" van Jeroen van Ewijk hoe je een effectief gesprek kunt voeren in een staat van leegte en ontspanning. 

Met vriendelijke groet,

ir. Wouter Albersen
Directeure-brief: 2443

Van Der Hoef & Partners - Cronjéstraat 10 - 6814 AH Arnhem - T 026-442 44 40 

 

Sigmund Freud en de DSM-5

Column door prof. dr. Jan Derksen

Op Discura is de DSM, onder meer door mijzelf, al vaak als een varkentje gewassen. Dat hoeft niet meer en naar verluidt loopt deze in Nederland toch op haar laatste benen. Al die miljoenen die voor het gebruik in de DBC’s betaald moeten worden aan de yankees is ook te gek voor woorden. Maar linksom of rechtsom weerspiegelt de DSM-5 wel het denken en werken van grote groepen psychiaters en psychologen in de VS en daarbuiten. De ontwikkeling in de DSM reflecteert het empirisch onderzoek in de psychopathologie en daar ligt een interessante vergelijking met niemand minder dan Sigmund Freud.

 
 
 
 

Hoe minder zorgverleners, hoe beter?!

Column door Lodi Hennink

Stel dat in een netwerk iedereen met iedereen is verbonden met een lijn. En laten we het aantal lijnen tellen dat zodoende ontstaat. Bij twee personen is dat er 1. Bij drie personen zijn het er 3. Bij vier tellen we er 6 en bij vijf personen 15. Bij tien personen zijn het er 55 en bij vijftien personen is het aantal onderlinge relaties geëxplodeerd tot maar liefst 120.

 
 
 
 

Het meditatieve gesprek

Artikel door Jeroen van Ewijk

Stel! Je hoofd is leeg, je ervaart daardoor direct rust en ontspanning. Door met je aandacht bij je ademhaling te zijn, heb je een verbondenheid met jezelf. Je bent je bewust van je lichaam en je stelt je open voor je omgeving. Je waarnemingen zijn scherp. Je bent in het moment. Nu is de vraag of het mogelijk is om in bovenstaande staat van leegte en ontspanning een effectief gesprek te voeren. Ben je nog handelingsbekwaam als je weinig of geen gedachten hebt? Ben je nog in staat om de juiste vragen te stellen, de juiste beslissingen te nemen en effectief te reageren op de ander?

 
 
 
 
 

Recente vacatures

 

Psychiater Angst en Depressie - 16-36 uur
Regio Haarlem


 

Psychiater Ambulante Specialistische Zorg - 24-36 uur
Gelderland

 

Manager Behandeling - Acute Zorg - 32-36 uur
Regio Tilburg

 

GZ-psychologen systeemgericht - uren in overleg
Amsterdam

 
 
 
 
 

Wilt u deze e-mail niet meer ontvangen klik dan op uitschrijven.