Malou van Hintum schrijft in haar column "De dagen van de DSM-5 zijn geteld" over de voordelen van HiTOP.

Leest u nogmaals de blog van Nanne Dodde en Paul de Beurs "Grip op perfect samenwerken".

Bertho Nieboer maakt met zijn goed gelezen column "het 10-minutengesprek" heel wat los. Huisartsen hebben vaak maar 10 minuten per patiŽnt.

Met vriendelijke groet,

ir. Wouter Albersen

Directeur

e-brief: 2435

Van Der Hoef & Partners - Cronjťstraat 10 - 6814 AH Arnhem - T 026-442 44 40

 

De dagen van de DSM-5 zijn geteld

Column door Malou van Hintum

Eindelijk is er een classificatie in de maak waarmee psychiaters en patiŽnten straks hopelijk beter uit de voeten kunnen dan met de DSM-5, het handboek voor de psychiatrie. De nieuwe concurrent heet HiTOP, de Hierarchical Taxonomy of Psychopathology.

 
 
 
 

Grip op perfect samenwerken

Blog door Nanne Dodde en Paul de Beurs

Om perfect samen te kunnen werken en niet te ontsporen heeft een team grip op de GRIP randvoorwaarden. Het succes van een team wordt niet zozeer bepaald door de individuele leden van een team. Wie er in het team zit blijkt amper van belang te zijn. Het succes wordt voornamelijk bepaald door de verbinding en interacties tussen de leden van het team. Het gaat erom hoe de teamleden met elkaar omgaan. Uit onderzoek (Google) blijkt het belang van een psychologisch veilige omgeving op basis van een aantal specifieke gedragsnormen in de onderlinge interacties. Gedragsnormen die worden genoemd zijn: vrij voelen om je uit te spreken, kwetsbaar durven opstellen, vragen stellen en met ideeŽn komen zonder het gevoel te hebben dat je kan worden uitgelachen.

 
 
 
 

Het 10-miutengesprek

Column door Bertho Nieboer

Recent mochten mijn vrouw en ik weer eens op audiŽntie komen bij de basisschooldocente van ons zoontje. In de onderwerpregel van het emailbericht werd meteen aan verwachtingsmanagement gedaan: “10-minutengesprek.” Omdat de juf ruim een kwartier uitliep, was er in de hal een mini-wachtkamertje ontstaan waarin gemopperd werd door ťťn van de ouderparen. “Ik begrijp het niet, mensen weten toch dat ze maar 10 minuten hebben? Hoe kan ze dan nu al uitlopen, er waren maar 5 ouders vůůr ons.” Om een en ander in perspectief te zetten probeerde ik nog in te brengen dat ik al tevreden ben als mijn spreekuur aan het einde van de dag niet langer dan half uur uitloopt, maar ik vond geen gewillig oor. Eenmaal binnen liepen we in precies 10 minuten de goede en verbeterpunten van onze kleuter door, waarna het rinkelen van de eierwekker een einde maakte aan het gesprek.

 
 
 
 
 

Recente vacatures

 

Psychiater Fact - 28-36 uur
Noord-Brabant


 

Psychiater Ouderen - 24-36 uur
Overijssel

 

Kinder- en jeugdpsychiater - 24 uur
Midden Nederland

 

GZ-psycholoog - 2 tot 2,5 dg/wk
Amsterdam

 
 
 
 
 

Wilt u deze e-mail niet meer ontvangen klik dan op uitschrijven.