Jaap van der Stel gaat in zijn column 'Het schandaal dat Nederland heet' op zoek naar een werkzame aanpak voor onze onoplosbare maatschappelijke kwesties. Een tegenstrijdigheid, maar ook een must read!

Ook attenderen wij u op ons interview met Jaap van den Heuvel, voorzitter RvB bij het Rode Kruis Ziekenhuis; 'Ik ben geen gemiddelde bestuurder'.

Heeft u de column ‘Stille Willies’ van Aliëtte Jonkers al gelezen over stelling nemen en kracht van ingrijpen door onze toezichthouders in de zorg?

Veel leesplezier en wij zien graag uw reactie tegemoet! 

Met vriendelijke groet,

ir. Wouter Albersen
Directeur

e-brief: 2371

Van Der Hoef & Partners - Cronjéstraat 10 - 6814 AH Arnhem - T 026-442 44 40  

 

Het schandaal dat Nederland heet

Column door dr. dr. Jaap van der Stel

De identiteit, structuur en werking van Nederland leer je het beste kennen door kennis te nemen van onopgeloste en vaak ook onoplosbare kwesties. Kijk naar de problemen zoals asielzoekers die ervaren. Ze leven in een Kafkaiaanse wereld van formulieren en loketten, en te midden van die abstracte werkelijkheid moeten ze een beroep doen op ál hun mentale vermogens, om de jarenlange en uitzichtloze stagnatie waarin hun leven zich bevindt op te heffen.

 
 
 
 

'Ik ben geen gemiddelde bestuurder'

Interview met Jaap van den Heuvel

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft heeft onder leiding van Jaap van den Heuvel een ‘briljante Lean-organisatie’ neergezet. Ook is het ziekenhuis net verhuisd naar een gloednieuw gebouw. Dan belt een oude liefde: het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Ook hier heeft Lean nu zijn intrede gedaan. ‘We bouwen een waanzinnige bureaucratie op, met kaderbrieven die geen enkel doel dienen en begrotingen waar je niks aan hebt. De kernvraag is: hebben onze inspanningen toegevoegde waarde voor de patiënt.’

 
 
 
 

Stille Willies

Column door Aliëtte Jonkers

Als een bestuurder van een zorginstelling de kantjes eraf loopt, mag je hopen dat de Raad van Toezicht ingrijpt. Niet alleen bij misstanden – als de urine bij verpleeghuisbewoners langs de enkels loopt, bijvoorbeeld – maar ook als die bestuurder een zesje scoort. Toch gebeurt dat lang niet altijd, zo blijkt uit een enquête naar de dynamiek in de bestuurskamer van het Platform Innovatie in Toezicht (PIT) onder 130 commissarissen en toezichthouders. ‘Toezichthouder durft mond geregeld niet open te doen’, kopte Skipr.

 
 
 
 
 

Recente vacatures

 

Basisarts Ouderen - 24-36 uur
Overijssel


 

Specialist Ouderengeneeskunde - 24-36 uur
Overijssel

 

Bedrijfsjurist Zorginstelling
Hardenberg

 

Manager Bedrijfsvoering
Gelderland

 
 
 
 
 

Wilt u deze e-mail niet meer ontvangen klik dan op uitschrijven.