De aanduiding ‘verwarde mens’ zegt meer over ons en ons systeem dan over de betreffende persoon. Deze week schrijft dr. dr. Jaap van der Stel hierover in zijn column ‘Wie is in de war?’

Marie Louise van der Kruis, bestuurder in de zorg, spreekt in haar interview met ons over de reden van bestaan van de zorg voor geestelijk kwetsbare mensen.

Meer over 'unieke talenten in organisaties' leest u in het artikel Jeroen van Ewijk, coach en teamtrainer.

Wij wensen u weer aangename leesminuten.   

Met vriendelijke groet,

ir. Wouter Albersen
DirecteurBetreft e-brief: 2340

Van Der Hoef & Partners - Cronjéstraat 10 - 6814 AH Arnhem -T 026-442 44 40

 

Wie is in de war?

Column door Jaap van der Stel

De nieuwe hype in en om de psychische zorg is de ‘de verwarde mens’. Een groot aantal gemeenten registreert een toename van als ‘overlast’ geregistreerde incidenten. De politie zag het afgelopen jaar het aantal meldingen toenemen met 17%, waardoor er het afgelopen jaar ruim 52.000 keer sprake is geweest van een incident. Nu.nl tekende in juli uit de mond van een politiewoordvoerder op dat “het gaat dan om kleine opstootjes, maar soms ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf of zijn omgeving”. Als belangrijkste oorzaak van deze stijging worden telkens bezuinigingen op de psychische zorg en/of de transitie naar wijkgericht werken genoemd.

 
 
 
 

Besturen in een achtbaan van onrust en onzekerheid

Interview met Marie Louise van der Kruis, bestuurder van Reinier van Arkel

Marie Louise put inspiratie uit het verhaal van de Bosschenaar Reinier van Arkel, de naamgever van de zorginstelling die volgend jaar 575 jaar bestaat. Hij gaf de stad geld om aandacht te geven aan vijf ‘zinnelozen’ die door de stad rondzwierven en min of meer verbannen waren buiten de stadsmuren. Dat was de oorspronkelijke gedachte achter de start van het ‘Dolhuis’, de voorloper van zorginstelling Reinier van Arkel, meer dan vijf eeuwen geleden. ‘Het is nog steeds de waarde die we meedragen’, zegt Marie Louise.

 
 
 
 

Het unieke talent in organisaties

Artikel door Jeroen van Ewijk

Begin dit jaar schreef ik over het unieke talent. Mensen hebben een uniek talent en een unieke manier om dit te uiten. Ergens heeft iemand, of een organisatie, behoefte aan dat talent. Een talent wordt moeiteloos gegeven en het heeft een groot effect op anderen. Het unieke talent manifesteert zich, in eerste instantie, niet op gedragsniveau (competenties), maar op de kwaliteiten van het “zijn”. Het gedrag is gericht op doen en hebben. Het unieke talent komt voort uit de essentie van mensen.

 
 
 
 
 

Recente vacatures

 

Psychiater PAAZ - uren in overleg
Friesland


 

GZ-psycholoog Kind & Jeugd - 16-36 uur
Dordrecht

 

Teamleider Zorg - Verpleegkundig Specialist
Almelo

 

Specialist Ouderengeneeskunde - 24-36 uur
Overijssel

 
 
 
 
 

Wilt u deze e-mail niet meer ontvangen klik dan op uitschrijven.